top of page

om oss

får

Historia

Riala byalag grundades den 21 april 1972 av ett antal Rialabor tillsammans med prästen Erik Wedin, som var drivande till en början och som såg till att en styrelse bildades.
Byalaget är en fri sammanslutning av bygdens folk för att väcka intresse och aktiviteter för bygdens gemensamma intressen. Alla mantalsskrivna Rialabor är röstberättigade i byalaget. Sammanslutningen är opolitisk. Det beslutades att en styrelse skulle väljas som representerar var sin del i socknen samt en representant för ungdomen och en för  pensionärer. 
 

En röd tråd har hela tiden varit ett noga övervägande om vilka ärenden vi skulle engagera oss i. Vi fick förfrågningar om att hjälpa till med en massa olika saker t ex. lösa grannsämja, någon var skyldig någon pengar m.m . Det var självklart inte sådant vi skulle syssla med utan saker som gällde Riala, dess existens och framtid. Tack vare detta förhållningssätt så respekterades vi i kommunen, stiftet och länsstyrelsen och vi blev näst intill en remissinstans; man samrådde ofta med byalaget när viktiga beslut skulle fattas där vi kunde bistå med fakta och bakgrund och vad vi ansåg vara rätt för Riala.

  

Några saker som byalaget haft stor medverkan till kan nämnas:

Medverkat till ett antal bygglov för småhusägare, påskyndande av vägbyggen samt att omarbeta beslut om standarder på ombyggnad av vägar mm.

Långa processer på cirka 3-4 år för att förhindra försäljning av nuvarande församlingshemmet i Riala.

Cirka sju års ihållande arbete med att behålla och få till en ny skola i Riala.

Cirka sju års ihållande arbete med att bevisa för kommun och övriga myndigheter att det visst gick att bygga bostadsrätter i Riala,  24 bostadsrätter vid Kyrkan. Bygglovet kom i maj 1989.
Det fanns också ett långtgående arbete med gång- och cykelväg som tyvärr inte gick hela vägen fram
I de gamla protokollen från 90-talet finns också information om en Rialadag.

År 2000 skickade byalaget in en skrivelse till kommunen om ett eget postnummer för Riala, tidigare var det Bergshamra som var postort. Det fanns önskemål från ett flertal boende och flertalet företagare i Riala om ett eget postnummer för Riala-delen av Norrtälje kommun. Postnumret användes i allt större utsträckning av distributörer och serviceföretag  och allt som oftast förväxlades det med Bergshamra Solna, ett flertal vägar inom samma postnummerområde har samma namn. Naturligtvis vill vi även framhålla Riala på kartan. 

Efter ca 15-20 års paus togs arbetet med byalaget upp igen våren/sommaren 2018. Några engagerade bybor kallade till ett möte i Riala GoIFs lokaler för att se om det fanns ett intresse att återstarta Riala byalag och att återigen utforska möjligheterna att få till stånd en gång- och cykelväg. En ny styrelse valdes och har sedan 2018 dels arbetat med frågan om gång- och cykelväg, fiberinstallation i bygden, fortsatt kämpa för att skolan ska byggas ut och finnas kvar i nuvarande form, tillsammans med övriga föreningar startat igång en Rialadag samt en del annat med syftet att gagna bygden. Ja helt enkelt lite samma frågor som tidigare byalag. 

Lennart Nilsson är den av oss som har varit med i styrelsen längst. Han kom med 1989/1990. Han efterträdde sin far som var med när det bildades.

Karta Riala
bottom of page